home
dropdown
dropdown
dropdown
dropdown
dropdown
19-22 oktober 2004
19-22 oktober 2004
print | FR | EN
Flanders Expo
  Innovation Award

I-ward 2000 gewonnen door AppliTek n.v.

De totale stikstofmeting in afvalwater wordt eenvoudiger

In aanwezigheid van ZKH Prins Laurent reikte een jury van experts de eerste Ifest Innovation Award uit aan AppliTek NV voor de zogeheten 'TONI', een analysetoestel voor het bepalen van de totale hoeveelheid stikstof in afvalwater. In vergelijking met de huidige generatie stikstofanalysetoestellen werkt de TONI handiger, gebruiksvriendelijker, veiliger en goedkoper. Bovendien kan het toestel ook het fosforgehalte in het water meten. Deze Award is ongetwijfeld een terechte erkenning van het volgehouden innovatieve werk dat deze KMO uit Deinze al 15 jaar levert.
TONI® is een acroniem voor TOtal Nitrogen. Het betreft een spectrofotometrisch analysetoestel voor het bepalen van de hoeveelheid totale stikstof, Kjeldahl stikstof en/of nitraat in het afvalwater. De metingen kunnen zowel on-line met continue analyses als off-line in het laboratorium worden uitgevoerd.

Zowel on-line als off-line

Het toestel is gebaseerd op een procedure waarbij de organische en anorganische stikstofcomponenten worden geoxideerd tot nitraat. De huidige generatie totale stikstof-analysetoestellen maakt gebruik van een thermische oxidatie bij temperaturen van meer dan 800°C. De hoge temperaturen maken het on-line gebruik zeer onderhoudsintensief en zorgen steeds voor brand- en ontploffingsgevaar. TONI® is de eerste analyser die gebruik maakt van een natte chemische oxidatietechniek (zonder UV). Deze nieuwe natte chemische methode kan perfect worden toegepast bij temperaturen lager dan 100°C, terwijl de oxidatie-efficiëntie nog steeds gevoelig hoger ligt dan bij de traditionele methoden.

Een andere belangrijke innovatie is dat dit zelfde toestel niet alleen de totale stikstof analyseert, maar ook de Kjeldahl stikstof, de nitraten en zelfs de totale Fosfor in afvalwater. De TONI® kan worden ingeschakeld bij de continue opvolging van stikstoflozingen in het oppervlaktewater. Aan de hand van het Stikstofsignaal kan de efficiëntie van een afvalwaterzuiveringsinstallatie worden gecontroleerd en kan indien nodig veel sneller worden ingegrepen in het proces. De kostprijs zal 40 tot 50% lager liggen dat die van de traditionele concurrerende apparaten.

De ambities van een KMO

AppliTek is een KMO, gevestigd in het Oost-Vlaamse Deinze. Met zijn 25 medewerkers haalt het bedrijf een jaaromzet van circa 300 miljoen BEF of 7,5 miljoen euro. Gedelegeerd bestuurder David Laurier is zichtbaar opgetogen over deze Award. Hij bevestigt ons vermoeden dat het niet altijd eenvoudig is voor een KMO om te investeren in R&D. 'Maar Applitek is het levende bewijs dat het wel loont,' glimlacht hij. 'In totaal hebben wij circa 20 miljoen BEF (0,5 miljoen euro) in de ontwikkeling van de TONI geïnvesteerd. De drie miljoen BEF steun die wij van het IWT hebben ontvangen, onder meer voor het ontwikkelen van de prototypes, hebben wij dan ook dankbaar aangenomen.'
AppliTek heeft zich gespecialiseerd in de continue meettoestellen voor waterzuivering en heeft sinds zijn oprichting in 1985 een stevige reputatie opgebouwd tot in Azië en Noord-Amerika toe. 'Wij werken internationaal,' benadrukt David Laurier. 'Het ligt dan ook voor de hand dat wij aanwezig zijn op een internationale milieubeurs als Ifest. Wij hebben hier trouwens onze stand sinds de allereerste editie!'

Ifest 2000

Hieronder volgt nog een lijst van alle deelnemers aan de Ifest Innovation Award 2000.

  1. AppliTek NV
  2. Bp instruments
  3. Clavi Trading bvba / Arnena bvba
  4. De Neef specialities NV
  5. Eclipse Combustion BV
  6. Flametech Benelux
  7. Hemmis nv
  8. Industrial Tank Corporation bvba
  9. Kliko Container B.V.
  10. METALogic nv.
  11. Milieutechniek Int. 2000 b.v.
  12. Omikron NV
  13. Plastitube NV
  14. Revatech
  15. Seghers - better tecnology for solids+air nv
  16. VBS Machinery bvba
  17. Kelma sprl
  18. European environment consultants
  19. Huck & Seghers Eco Plant
  20. AR Diffusion